De ondergrond in Groningen

Ervaringen van inwoners

Diverse bewoners merken dat de ondiepe ondergrond doorlopend in beweging is. Enkele van deze ervaringen zijn:

1) Tijdens graafwerkzaamheden worden op diverse plaatsen een vloeibare laag klei aangetroffen.

2) Na een beving is op een aantal plaatsen een sloot/gracht leeggelopen of juist volgelopen. Deze situatie is blijvend gebleken.

3) In een gracht is gecontstateerd dat het peil plotseling hoger en lager werd (van 30 tot 60 cm).

4) In twee (wel)putten is een dergelijk fenomeen door meerdere getuigen waargenomen, maar dan gaat het over een verschil van ± 2 meter.

5) ‘Spontane’ zakkingen komen in grote getale voor, met als gevolg klemmende deuren, vensterglas dat plotseling breekt, enz.

Zie voor meer informatie op: het hoofddocument: ‘De onderwereld van Groningen.’

Zie: www.ondergroningen.nl

Ook op de website van Co2ntramine staat een artikel over de ondergrond en zettingsschade: ‘Indirecte zettingsschade en bevingen/trillingen.’

http://www.co2ntramine.nl/indirecte-zettingsschade-en-bevingentrillingen/

Voetnoten

1) Iteratief = kwalificatie van een proces dat bij herhaling een aantal bewerkingen uitvoert totdat aan een gestelde voorwaarde wordt voldaan

2) Cohesie =

  1. schuifspanning die door de grond verdragen kan worden als de horizontale steunspanning nul is en geen inwendige spanningen aanwezig zijn.
  2. de wederzijdse aantrekking tussen de fijne gronddeeltjes van sommige grondsoorten, waardoor deze bij elkaar worden gehouden tot een vaste massa zonder externe krachten.

3) Kruip = de blijvende vervorming van een materiaal dat gedurende langere tijd met een spanning (trekkracht, drukkracht, buiging) belast is.

Hilda Groeneveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *